Cel mai bun stingător/extinctor
Cum alegi cel mai bun stingator/ extinctor pentru casa sau afacerea ta?
Unul din cele mai importante elemente de siguranta care nu trebuie sa lipseasca din nicio casa, din sediile de afaceri, precum si din masina este celebrul stingator/ extinctor. Acesta este un element de siguranta si un mijloc de interventie foarte bun pentru stingerea incendiilor, este usor de folosit si la indemana oricui. In plus, este un element obligatoriu in orice afacere, dar si un element important in casa.
Alegerea si amplasarea corecta a stingatorului, precum si deprinderea utilizarii acestuia are o importanta foarte mare pentru situatiile limita ce implica limitarea si stingerea din faza incipienta a incendiilor care pot produce pagube mari si chiar pierderi de vieti omenesti. Stingatoarele au un principiu de functionare foarte simplu, care se bazeaza pe refularea produselor de stingere continute, sub efectul de inalta presiune interna, asigurata prin diferite procedee. Fie presiunea este asigurata de un gaz propulzor, de presurizarea permanenta a unui gaz propulsor (aer, heliu, azot, argon) sau substanta de stingere este imbuteliata sub presiune.
Reglementarile priving obligativitatea achizitionarii unui stingator/ extinctor pentru firma
Conform ordinului numarul 163/2007, trebuie sa existe minim un stingator/ extinctor in spatiul de desfasurare a activitatii companiilor. In cazul constructiilor noi, numarul de extinctoare este stabilit in momentul proiectarii cladirii. In cazul constructiilor deja existente, numarul este stabilit de persoana specializata cu atributi P.S.I.
In functie de suprafata incaperilor sau a halelor in care companiile isi desfasoara activitatea, numarul de stingatoare este stabilit astfel: o bucata stingator P3 pentru incaperi de maxim 30 metri patrati, un stingator P6 pentru suprafete cuprinse intre 40 si 60 metri patrati si un stingator P50 sau P 100 in incaperile cu suprafete cuprinse intre 200 si 300 metri patrati.
Ghid de achizitionare al stingatorului/ extinctorului
Amplasarea stingatoarelor este obligatorie la punctul de lucru in care companiile isi desfasoara activitatea. In functie de activitatea desfasurata si de tipul de materiale folosite, este necesar cel putin un extinctor, conform schemei anterior prezentate.
In functie de tipul de stingatoare, acestea se incadreaza in mai multe clase. Stingatoarele de incendiu clasa A sunt recomandate in incendii de materiale solide, cele din clasa B sunt recomandate in cazul incendiilor de lichide sau solide lichefiabile, stingatoarele din clasa C sunt destinate incendiilor de gaze, iar stingatoarele din clasa D, incendiilor de metale. Nu in ultimul rand, stingatoarele din clasa E sunt destinate incendiilor ce implica riscuri de natura electrica, iar cele din clasa F sunt destinate ncendiilor ce implica medii de gatit in aparate pentru gatit.
In alta ordine de idei, este foarte importanta si amplasarea extinctorului. Distanta dintre stingator si posibilul focar de incendiu reprezinta drumul parcurs de catre utilizator pentru folosirea stingatorului, avand in vedere separatiile, coridoarele, stalpii si spatiile de depozitare si eventualele imprejmuiri.
Asadar, distanta de la locul de amplasare al stingatorului si unul din cele mai importante focare de incendiu posibile nu trebuie sa depaseasca 15 metri in cazul focarelor din clasa B si 20 de metri in cazul focarelor din clasele de incendiu A, C, D.
In cazul stingatoarelor mobile, acestea trebuie pastrate in pozitie apropiata pe verticala, nu sprijinite pe roti, pentru a fi usor de manevrat in situatia unei interventii, si pentru ca utilizatorii sa poata interveni rapid si prompt. Nu se vor amplasa stingatoarele in zonele joase sau direct pe podea pentru eliminarea riscului coroziunilor din cauza scurgerilor sau depunerilor de agenti corozivi, precum si rasturnarea accidentala.
Pentru cei care au un extinctor vechi si nu stiu daca acesta mai este potrivit utilizarii, este necesara inspectia vizuala a extinctorului, daca este deteriorat trebuie automat schimbat, daca are stiftul intact, daca este operabil si daca presiunea este foarte buna. In plus, utilizatorii trebuie sa verifice si eticheta sau recipientul de hartie. Eticheta poate avea notatii scrise referitoare la ultima data a service-ului efectuat, rezervorul are informatii de expirare, iar daca acestea nu sunt prezente, este necesara inlocuirea extinctorului cu un model nou.
Dupa achizitionarea corecta a extinctorului, este important ca oamenii sa invete sa le manevreze in mod corect, cum sa deblocheze extinctorul, cum sa apese corect parghia de actionare si cum sa indrepte jetul agentului de stingere spre baza flacarilor.
Vezi aici întreaga gama de chivuete de bucătărie la preț redus.
Peste 100 de produse din care poți alege. Toate modelele la un preț redus și de bună calitate.
Recomandari:
Imagine | Model |
---|---|
Stingator presurizat Eurosting, cu pulbere, tip P6, 6 kg
Vezi detalii si pret |
|
Stingator presurizat Eurosting, cu pulbere, tip P3, 3 kg
Vezi detalii si pret |
|
Stingator presurizat Eurosting, cu spuma mecanica, tip SM6, 6 l
Vezi detalii si pret |
|
Stingator auto tip spray, cu spuma, clasa AB, 600 ml, avizat RAR
Vezi detalii si pret |
|
Bila extinctoare, Drel, 1.3 kg, Rosu
Vezi detalii si pret |
Nu ai găsit în lista ce îți dorești ? Vezi aici mai multe produse la preț redus și calitate pe măsură.
Ultima actualizare la februarie 4, 2024 de către Julieta
- Modele căzi moderne baie - ianuarie 2, 2025
- Cum izolez mansarda - decembrie 10, 2024
- Cum alegi mobila din living - octombrie 10, 2024
Lasă un răspuns